Maahad Tahfiz Sulaimaniyah, Malaysia


Setelah lelah keliling Kuala Lumpur (tidak kuat lagi tepatnya), kita ke Bangi tempat Mahad Tahfiz Sulaimaniyah berada. Tempatnya terpencil dekat UKM. Kami naik KT Komuter dari KL Sentral turun di Stesen Keretapi UKM. Sampai sana baru dijemput oleh Abi.
Sebelumnya kami tidak kenal abi-abi disini, tetapi karena memang adik saya pernah belajar di Turki di almamater yang sama, jadi mudah sekali kami menjadi akrab.
Sebelumnya Asrama ini berada di pusat kota, tetapi karena biaya sewa tempat mahal akhirnya pindah ke lokasi ini. Asrama ini pun jauh lebih luas dari sebelumnya. Menampung 65 murid yang sekitar 25an murid fokus hanya menghapal Al Quran, sisanya sambil menjalani sekolah.
Begitu banyak cerita disini, adik saya yang sudah lancar berbahasa Turki pun mencairkan suasana. Yang paling seru kalau sudah bercerita tentang target hafalan Quran. Di asrama ini sudah ada murid yang bisa menghapal Al Quran dalam 5 bulan. Ngiri euy..

image

image

image

image

image

About these ads
  1. #1 by Norliza Abd Rashid on November 22, 2012 - 9:35 am

    boleh saya tahu alamat lengkapnya maahad tahfiz sulaimaniyyah cawangan bangi

    • #2 by Ibnu Alwi on November 27, 2012 - 8:30 am

      Silahkan dilihat alamat lengkapnya pada foto diatas.

  2. #3 by Nor Zaidah bt Ismail on November 26, 2012 - 4:10 pm

    saya ingin mengetahui tentang maahad tahfiz sulaimaniyyah..

  3. #4 by ashikin on November 30, 2012 - 9:09 pm

    maahad ni ambil pelajar umur berapa,ya.?yuran pulak macammana?

  4. #5 by Anonymous on December 14, 2012 - 7:58 pm

    We have three program in Malaysia now.
    First one is half time Tahfiz and half time Academic program.
    For this program we offer for form one students.Because our target from form one till form five(SPM)complete the memorising 30 juz and saraf&nahwu classes.
    Second one is just Tahfiz program.
    For this program we offer in two years time complete the memorising 30 juz.But ofcourse this time is based on his capacity.
    Third one is Religion program(Alim)
    For this program we follow the memorising Surai Yasin,Mulk dan juz 30 dan Tajwed classes,Fiqah classes and saraf&nahwu classes after finishing these classes we offer to go to Turkey in order to continue learning Islamic Studies in other muslim country.

  5. #6 by Anonymous on December 14, 2012 - 8:29 pm

    Syarat kemasukan :
    1. Pelajar lelaki sahaja
    2. Boleh membaca dan menghafal ayat-ayat Al-Quran pada kadar yang di tetapkan.
    3. Memiliki sijil UPSR minimal 3A bagi yang ingin mengikuti bidang hafiz dan akademik.
    4. Ibu-bapa sungguh-sungguh mahukan anak menjadi seorang hafiz dan berupaya membayar yuran yang ditetapkan.
    5. Para pelajar bersedia untuk menjadi seorang Hafiz.
    6. Lulus temuduga dan ujian penempatan yang ditetapkan

  6. #7 by Anonymous on December 14, 2012 - 8:32 pm

    Kami mempunyai tiga program di Malaysia sekarang.
    Pertama separuh Tahfiz masa dan separuh program akademik.
    Untuk program ini kita menawarkan satu bentuk pelajar.Karena sasaran kami dari tingkatan satu hingga tingkatan lima (SPM) melengkapkan menghafal 30 juz dan kelas Saraf & nahwu.
    Yang kedua adalah hanya program Tahfiz.
    Untuk program ini, kami menawarkan dalam masa dua tahun melengkapkan menghafal 30 juz. masa ini adalah berdasarkan sifatnya.
    Satu pertiga adalah program Agama (Alim)
    Untuk program ini kita mengikuti Surai menghafal Yasin, Mulk dan juz 30 dan kelas Tajwed, kelas Fiqah dan Saraf & nahwu kelas selepas tamat kelas kami menawarkan untuk pergi ke Turki untuk terus belajar Pengajian Islam di negara Islam yang lain

  7. #8 by Sufiah Hj Tura on January 29, 2013 - 2:09 pm

    Bagaimanakah saya hendak memohon untuk anak saya yang berumur 13 tahun iaitu tingkatan 1 tahun ini tetapi saya nak masukkan dia ke program tahfiz sepenuh masa?

  8. #9 by fiza on January 30, 2013 - 8:54 pm

    Salam,adik saya brumur 16 ingin memasuki maahad ini,adalah dapat dirunding brkaitan umurnye?dan ada x cwangan area alr setar?,tlong info sy d loving_uu@yahoo.com.TQ

  9. #10 by Anonymous on February 24, 2013 - 1:33 pm

    Askm klau ada di antara para muslimin dan muslimat yg inginkn info mengenai maahad tahfiz sulaimaniyyah sila hubungi 0127156101 ustaz amirul

    • #11 by Anonymous on March 26, 2013 - 9:58 pm

      jezakaAllah khayran

  10. #12 by Anonymous on March 26, 2013 - 10:00 pm

    saya dah pergah asrama ni.bagus untuk pelajar2 yang nak tahu Agama dengn betul.

  11. #13 by alynfaez on April 2, 2013 - 9:21 am

    As salam, berapakah yuran pendaftaran dan yuran bulanan untuk belajar di sini…bagaimanakah cara utk permohonan untuk tahun hadapan 2014?

  12. #14 by anis safura on April 2, 2013 - 9:47 am

    salam. maahad tahfiz ni hanya untuk pelajar lelaki sahaja ke?? untuk pelajar perempuan x de???
    emm lgi satu di mne maahad tahfiz yg mengambil pelajar perempuan
    tq

  13. #15 by Maheran on April 2, 2013 - 7:11 pm

    Salam…Yurannya…brapa…..?…untuk 11 tahun boleh ke…@ kena tunggu lepas UPSR….

  14. #16 by Ibnu Alwi on May 1, 2013 - 12:49 pm

    Askm klau ada di antara para muslimin dan muslimat yg inginkn info mengenai maahad tahfiz sulaimaniyyah sila hubungi 0127156101 ustaz amirul atau email ke emiryldz_umr32@yahoo.com

  15. #17 by rozaidah bt ab.latif on June 18, 2013 - 11:17 am

    saya berminat untuk menghantar anak lelaki yang sekarang berusia 12 tahun untuk masuk ke maahad ini. Persoalannya…
    1. Sekiranya tidak memperoleh 3A dalam UPSR, layak atau tidak untuk dia menyertai maahad ini?
    2. Bagaimana dengan yuran pengajiannya?

  16. #18 by Anonymous on June 18, 2013 - 1:26 pm

    berapa guru tenaga pelajar disana

  17. #19 by Anonymous on July 5, 2013 - 12:17 pm

    Yuran tahun 2013 RM300 sebulan untuk tahfiz sepenuh masa. Tapi dengan yuran yang sedemikian rendah jika dibandingkan dengan kebanyakan tahfiz lain di Bangi, nothing you can demand, anak-anak kena belajar berlapar juga sebab makan malam jarang sekali dapat makan nasi. kalau dapat makan nasi berlauk sardin, dah dikira cukup baik. Biasanya mee, bihun atau kue tiaw kosong yang agak menjemukan. “Supper” malam tak disediakan. Boleh bawa biskut sendiri, tapi locker terlalu kecil, tak muat nak stok biskut dan sebagainya. Oleh kerana ratio guru:murid terlalu besar, ie. sekitar 25 orang 1 kelas, maka hal-hal kehidupan anak-anak kurang dapat diperhatikan oleh guru yang terlalu sibuk mengajar. Jadi kalau hantar anak yang kurang pandai mengurus diri, mungkin agak bermasalah. Walau bagaimanapun, pihak maahad tahfiz Sulaimaniyyah mungkin akan berusaha memperbaiki keadaan ini.

  18. #20 by Ibnu Khaldun on July 5, 2013 - 12:25 pm

    Maahad Tahfiz Sulaimaniyyh (MTS) menggunakan Kaedah hafalan Turki, yang terkenal sebagai kaedah hafalan yang cepat tamat. Namun ibu bapa perlu menilai tahap kemampuan anak-anak. Kedah ini bagus untuk orang yang amat kuat daya ingatannya kerana pelajar ambil masa yang agak lama (setelah selesai hafal 1 mukasurat pada setiap juzuk), sebelum kembali mengulang semula mukasurat yang sudah dihafal, (ditinggalkan). Jadi bagi anak yang kurang kemampuan tersebut, mungkin kaedah hafalan turki kurang sesuai. Tetapi bagi yang ada kemampuan utk fokus, daya ingatan yang tinggi, kaedah Turki akan menjadikan dia seorang hafiz dalam masa yang singkat. Jadi jangan terburu-buru membuat keputusan, bila orang mengatakan kaedah hafalan turki adalah terbaik.

  19. #21 by Anonymous on August 19, 2013 - 12:51 pm

    Ada benarnya info dr Ibnu Khaldun. Kaedah ini baik utk murid yg memerlukan bimbingan & pengawasan yg minima. Anak-anak yg perlu bimbingan dan pengawasan yg lebih akan ketinnggalan kerena aspek ini kurang diberi perhatian. Ini disebabkan bilangan guru yg sedikit, guru-guru adalah dikalangan bekas pelajar yg masih mudah bawah 20tahun dengan pengalaman perenting yg kurang, guru-guru selalu bersilih ganti. Aspek tumpuandari guru kepada murid sangat kurang bagi setiap murid. Pada usia sangat muda murid-murid kena bijak urus diri mereka sendiri dalam persekitaran yg serba kekurangan. Ini yg berlaku kpd lebih 20 murid program hafiz sepenuh masa di mana selepas 7 bulan mereka dikategorikan dalam kumpulan yg lemah/ketinggalan dan dimasukkan ke bahagian akademik di mana mereka terpaksa melalui 2 bahagian pengajian. Satu hafazan dari isnin hingga Jumaat. Kedua akedemik pada Sabtu dan Ahad. Ada ibu bapa yg tidak biasa dengan persekitaran serta corak pengurusan sekolah tahfiz merasa janggal kerana cara pengurusan yg berbeza tidak seperti sekolah-sekolah berasrama penuh yg lain. Ia dikawal sepenuhnya oleh mundir sekolah tidak seperti sekolah biasa di mana ada hubungan dengan PIBG. PIBG Maahat ini telah diadakan tapi belum berfungsi setakat inni di mana kebanyakan urusan dilakukan secara direct dengan pihak mundir.

  20. #22 by Ibnu Khaldun on September 6, 2013 - 5:23 pm

    Ujudnya PIBG bukanlah syarat utama kecemerlangan sesebuah tahfiz. Tetapi jika mudirnya kurang berkemampuan “mengurus,” eloklah meminta bantuan ibubapa atau bantuan-bantuan profesional, terutama dalam menentukan silibus pembelajaran pelajar. MTS Teras Jernang adalah tempat untuk “menghafal” semata. Secara logiknya, ramai pelajar mudah bosan dengan sistem yang monotenous ini, yang tidak langsung di selang selikan walau sedikit pun dengan subjek-subjek diniah atau akademik. Ratio guru-pelajar yang terlalu besar juga menyebabkan pelajar terpaksa menunggu lama untuk giliran di tasmik bacaan mereka dan guru kurang dapat memberi fokus kepada tajwid dan makhraj kerana nak mengejar masa. Memindahkan pelajar lemah (menurut definisi mudir MTS) ke MTS akadenik bukanlah penyelesaian terbaik kerana sudahlah pelajar tu lemah menghafal, terpaksa pula belajar subjek akademik.

  21. #23 by Hanafiislam on September 18, 2013 - 7:10 am

    Assalamualaikum,sya nak tanya kalau pelajar yang x da basic membaca al quran dan bermasalah boleh ka masuk sini

    • #24 by Rosa on September 25, 2013 - 10:51 am

      Ketika ujian kemasukan, calon pelajar diuji: bacaan al qurannya (boleh membaca atau tidak) dan diberi masa 20 minit untuk menghafal 5 ayat. Boleh membaca dengan baik dan berpotensi menghafal adalah syarat utama. Setelah lulus dan dapat masuk, ada beberapa kali ujian saringan yg dibuat dalam jangkamasa sekitar 6 bulan sejak masuk, bagi melihat progress hafalan pelajar. Jika akhirnya tak dapat hafal sekitar 2-3 muka sehari, pelajar mungkin akan dicadangkan ke MTS akademik. Pelajar yang mempunyai masalah disiplin seperti bergaduh, mencuri, akan dikeluarkan.

  22. #25 by Kamal on October 29, 2013 - 5:20 pm

    Ada tak program untuk pelajar 18 tahun ke atas saya ingin masuk tahfiz ni sempena cuti sem….

  23. #26 by Jm Hassan on April 15, 2014 - 10:14 am

    salam…boleh tak kalau nak jemput pelajar2 datang ke rumah utk solat hajat, tahlil dsb?
    Sekian terima kasih, wassalam

  24. #27 by Pa'an Eriy on August 15, 2014 - 11:25 am

    erm, sekarang masih ada kan?
    ada kenalan saya berminat untuk masuk tahfiz di bangi ni.. tolong bagi no untuk dihubungi

  25. #28 by fariq ilham on October 26, 2014 - 10:59 pm

    Saya nk masuk tahun depan mase tingkatan 3 boley ker dan nk masuk kem akhir bulan ni camne …..Saya tidak berapa pandai baca Al Quran tapi saya nk belajar dengan btol

  1. Pengunjung Blog “Ibnu Alwi” | Ibnu Alwi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: